Continuïteit van zorg kunnen bieden in één van de wonderlijkste, maar ook meest kwetsbare periodes in een mensenleven: dat kan wonderen doen. Wij geloven dat vroedvrouwen in staat zijn om woman-centered care te bieden en een gezin te begeleiden in de hele perinatale periode, inclusief de bevalling.
Want bevallen met je eigen vroedvrouw - een vertrouwd gezicht - is veilig en leidt tot erg goede resultaten voor moeder, kind en de bredere maatschappij. Alleen wordt daartoe vaak de kans niet gegeven. Wij willen vroedvrouwen in hun kracht zetten om, in welke context dan ook, te geloven in hun expertise en zodanig de best mogelijke zorg aan te bieden.
Omdat er op dit moment geen extra opleiding bestaat die vroedvrouwen helpt om die verantwoordelijkheid op te nemen, creëerden wij onze Masterclass voor Vroedvrouwgeleide Zorg.
Elke is vroedvrouw (1993), lactatiekundige (IBCLC, 2015) en oprichter van Zwanger in Brussel. In dit multidisciplinair huis is de opzet om (toekomstige) ouders te begeleiden om het natuurlijke proces van zwangerschap, bevalling en ouderschap zo positief mogelijk te beleven. In 2022 richtte Elke De Melk Kliniek op.
Grieke is coach en trainer bij Sacroche dat ze in 2021 heeft opgericht om mensen en organisaties te versterken in hun leiderschap (www.sacroche.be). Daarnaast is zij gastdocent en supervisor in het postgraduaat Leiderschap van Artevelde Hogeschool voor leidinggevenden in social profit ondernemingen.
Ze heeft ruime ervaring in het werken met ondernemingen in zorg en welzijn en is erg begaan met de thema's en ontwikkelingen die in deze sectoren leven.
Ze vertrekt graag vanuit de praktijk en ervaring van de mensen zelf. Zo helpt ze mensen en organisaties hun rol op te pakken vanuit hun eigen en gedeelde leiderschap.
Vervolledigde haar opleiding in Londen. Daarna werkte ze als vroedvrouw bij Zwanger in Brussel. Sinds 2016 werk ze op de Cocon, intramuraal geboortehuis in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht. Ze houdt zich naast het vroedvrouwenwerk ook bezig met de cijfers en werkt samen met MUNet. Laure geeft regelmatig gastcolleges en lezingen aan hogescholen en universiteiten. Ze is mama van drie zonen, waarvan de eerste op de Cocon is geboren en de andere twee thuis.
Ellen is een vroedvrouw die sinds 2017 deel uitmaakt van het Midwifery Unit Network. Nadat ze in 2013 haar Master in de verpleeg- en vroedkunde aan de Universiteit van Leuven (België) had afgerond, verhuisde Ellen naar Londen om als vroedvrouw aan de slag te gaan.
Ze werkt als leidinggevende in het St Mary's ziekenhuis Birth Centre, dat deel uitmaakt van Imperial College NHS Trust. In februari 2016 kreeg ze een Fellowship van het Imperial College Healthcare Charity (ICHC). Van 2016 tot 2019 werkte ze mee aan een NIHR Knowledge Mobilisation onderzoeksproject met de titel: 'NICE Birthplace Action' en is ze een van de co-auteurs van de Midwifery Unit Standards.
In oktober 2019 begon ze aan haar doctoraat aan de University of Central Lancashire met de titel: 'How is quality of care conceptualised by the different constituencies involved in maternity care in the UK? An organisational ethnography'.
Voor alle vroedvrouwen, vroedvrouwen in opleiding, verpleegkundigen of professionals met een affiniteit en interesse voor vroedvrouw-geleide zorg.
Kennis, ervaring, expertise en meer werkvreugde, maar vooral: vertrouwen in je kunnen als vroedvrouw.
In deze verdiepingsreeks kom je te weten wat vroedvrouwgeleide zorg is en hoe jij autonomer aan de slag kan als vroedvrouw, of dat nu in een ziekenhuis is of in de eerstelijnszorg.
Deze masterclass biedt indien gewenst ook de mogelijkheid om in het voorjaar 2024 een eigen case op te volgen: van prille zwangerschap, aanwezig zijn bij de bevalling tot de postnatale opvolging aan huis.
Weinig autonomie in je werk?
Je streeft naar het zelfstandig uitvoeren van bevallingen?
Je bent klaar om meer verantwoordelijkheid op te pakken?
Je bent klaar om gesterkt te worden in je vroedvrouwenwerk?
meer expertise
meer ervaring
meer vertrouwen
Koffie, thee, water, versnaperingen en een lichte lunch voorzien
Kinderopvang kan voorzien worden op aanvraag
Gevraagde tijdsinvestering: les- en workshopmomenten + ongeveer 1u/week aan tussentijdse voorbereidingen/opdrachten
Een certificaat wordt uitgereikt bij
aanwezigheid op 3 van de 4 sessies + ontvangst van boekje 'vroedvrouwgeleide zorg'.
Exclusieve toegang tot online opleidingsdeel van MUNet (Midwifery Unit Network)
Interessant: deze opleiding biedt de mogelijkheid om in het voorjaar 2025 een zwangerschap op te volgen: van prille zwangerschap, aanwezig zijn bij de bevalling tot de postnatale opvolging aan huis.
Dit is een optioneel onderdeel van de opleiding.
De lessenreeks van de masterclass bedraagt 125 euro en valt opnieuw onder de permanente opleiding voor vroedvrouwen (15 uren).
Heleen Debruyne interviewt verloskundige en filosofe Rodante van der Waal over ongelijkheid in de geboortezorg in deze pakkende podcast.
Kennen jullie Margot de Vroedvrouw? Volg haar zeker op Instagram voor een geregelde dosis inspiratie en passie.
De meest recente cijfers over vroedvrouwgeleide zorg in België vind je in deze rapporten.